Arjan Trap

Brakestein Expositie

Aan de voet van het Hogeberg ligt een prachtig gebied vol met historie. Hier bevinden zich de Wezenputten waar vanuit water omhoog werd gepompt om naar Oudeschild te vervoeren. Het water werd aan de schepen op de Texelse Reede verkocht. Het Skillepaadje en de Skilsloot werden in de 17de eeuw al drukbezocht door vervoerders van de waterbootjes en andere varensgasten.

Naast de waterputten lagen er in de 18de eeuw ook drie bijzondere tuinen. Engelsteen was de tuin van de Admiraliteit: een tuin met een doolhof, zicht-assen en prieëlen. Het was er goed toeven voor de Texelaars en hun gasten. Een prachtig uitzicht over de beroemde Reede werd geboden.
Rozenhout was een buitenplaats met een park vol romantische kronkelpaden. Langs het Skillepaadje strekt de tuin van buitenplaats Brakestein zich uit. Deze tuin is veel ouder dan de anderen en bestaat nog steeds. De tuin heeft een omsingelde boomgaard en moestuin. In oude stijl van de Hollandse Renaissance.

Het was destijds één van de mooiste tuinen op het eiland. Leendert den Berger verfraaide de buitenplaats en tuin in 1787. Bezoekers uit die tijd roemen de bijzondere inrichting van mijnheer Den Berger, en de schitterende tuin met vruchten waarvan Texel-beschrijver Van Cuyck zegt: ‘ik heb er nergens in groter overvloed gezien, en in geur en smaak geene betere gegeten’.

Eens aangelegd in de 17de eeuw, verfraaid in de 18de eeuw. Raakte het vervallen in de eeuwen daarna, maar nu weer staat het op het punt gerestaureerd te worden.
Om de aandacht voor dit project te vergroten is er vanaf Pinksteren 2023 een foto expositie te zien.

Fotograaf Arjan Trap heeft zich laten inspireren door de rijke geschiedenis van het gebied, het huis en zijn bewoners. De expositie (klik voor preview) is gratis te bezichtigen op Brakestein (klik voor locatie).

De stichting Buitenplaats Brakestein is druk bezig de tuin met moestuin en boomgaard te herstellen en open te stellen voor het publiek. Er loopt een vrij toegankelijk wandelpad door de boomsingel om de hele tuin heen. Via het Skillepaadje fiets je in 5 minuten naar Oudeschild. Den Burg ligt op 1,5 kilometer afstand.

Translate »